Útikalauz muszlim űrturistáknak

Ma indul és kilenc napot tölt a Nemzetközi Űrállomáson Malajzia első űrturistája, Sheikh Muszaphar Shukor. Az iszlám vallású ortopédusnak komoly vallásgyakorlati problémái adódhattak volna odafönn, ha a most megjelent útikalauz választ nem adna végre olyan kérdésekre, hogy az űrből nézve merre van Mekka, vagy hogyan lehetséges a ramadán havi böjt betartása.

Egy iszlámhitű űrturistának igazán nem könnyű betartani a napkeltétől napnyugtáig tartó böjtöt, ha azt sem tudja mikor kel, és mikor nyugszik a Nap, és valóban nem lehet könnyű Mekkát sem behatárolni. Az iszlám vallásért felelős maláj minisztérium azonban Shukor segítségére sietett, s elkészítette a Programfüzet az Ibadah (imádság) elvégzéséhez a Nemzetközi Űrállomáson című 12 oldalas tájékoztatót. A Programfüzet segít a vallási szokások enyhített formában történő elvégzésében, például kimondja, hogy a ramadán alatti kötelező böjtöt ráér akkor elvégezni, ha az illető visszatért a Földre, vagy, hogy a tisztálkodási szertartásokhoz elegendő egy vizes törülközőt használnia. Mekka irányának meghatározását tekintve pedig egyszerűen megbízik az asztronauta tájékozódási képességeiben.

 

[img0]A kézikönyv a többi rituálé kapcsán is hasznos gyakorlati tanácsokat ad. Javasolja például, hogy amennyiben nem lehetséges a hagyományoknak megfelelően hajlongani (pl. ha az űrhajón nem lehet kiegyenesedve állni), akkor üljön vagy feküdjön le. Halál esetén a könyv előírja, hogy ha van rá mód, akkor a muszlim ember testét hozzák vissza a Földre, ellenkező esetben az űrben „temessék el”.

Nem Shukor az első muzulmán, aki kijut az űrbe; a megtisztelő cím Sultan bin Salmannak, Szaúd-Arábia hercegének, Abdullah király unokaöccsének jár, aki 1985-ben tett űrsétát az amerikai legénységhez csatlakozva. Még jókor, hisz egy évvel később, a Challanger katasztrófája után hosszú időre betiltották a turisták számára az űrutazást. Már a tilalom feloldását követően, 2006-ban az iráni születésű texasi vállalkozónő, Anousheh Ansari fizetett 20 millió dollárt azért, hogy egy hetet töltsön az űrállomáson.

 

Shukornak személy szerint nem kellett fizetnie az életre szóló kalandért, ám nem úgy a maláj államnak, mely néhány éve egy milliárd dollárért vett meg 18 orosz vadászgépet cserébe az utazásáért – az orvos ugyanis a rákért felelős sejtek tanulmányozását tervezi. Az odaúton az amerikai Peggy Whitson kapitány és Jurij Malencsenko orosz mérnök kíséri el, akik azonban további hat hónapot maradnak űrállomáson, leváltva jelenleg ott tartózkodó kollégáikat.