Az ördög ösvénye

Az olaszországi Roccamonfina egyedülállóan ősrégi emberi lábnyomait néhány napja a turisták is közvetlen közelről szemlélhetik. A két amatőr régész által 2003-ban felfedezett nyomokat a vulkáni hamu konzerválta mintegy 380 ezer évvel ezelőtt.

A jóval kevésbé ismert Roccamonfina régészeti csodájának esete annyiban hasonlít Pompeji világhíres helyszínéhez, hogy a Nápolytól északra fekvő kisváros lakosságának pusztulását is egy –ma már inaktív- vulkán kitörése okozta, s amely miatt ez esetben is páratlan korabeli nyomok őrződtek meg. Igaz, mindez nem kétezer éve, hanem kb. 380 ezer évvel ezelőtt történt, emberré válásunk hajnalán.

Mietto szerint az eredetileg talált néhány lábnyom hat személy jelenlétére utal, akikről korábban feltételezték, hogy talán éppen egy vulkánkitörés elől menekültek, ám miután megállapították, hogy az egyik sorozat lábnyom pontosan a kráter irányába mutat, elvetették ezt a lehetőséget. A nyomok mélysége alapján azonban biztosan megállapították, hogy tulajdonosaik kb. 1,5 méter magasak lehettek. Továbbá jól kivehető a talpak íve és a sarkak.

 

 

Korábban is bukkantak már a régészek hasonló nyomokra, főleg Délkelet-Afrikában, az australopithecus africanus feltételezett élőhelyén. De azokon a talpakon még nem jelent meg az a finom hajlat, amely a felegyenesedett járás következménye, s amely a roccamonfinai leleteken már látható. Az olaszországi ősök már az emberi evolúció magasabb lépcsőfokát képviselték (Homo erectus), de még az ő nyomaikon is jól megfigyelhető a kapcsolat a közvetlen elődökhöz.

Az „átmenetet” igazolja az a 8,6 méter hosszú „ösvény”, amely különös izgalomban tartja a tudósokat. A 19 lábnyom és a mellettük lévő számos tenyérlenyomat azt bizonyítja, hogy a korábbi, síkvidékről származó afrikai leletek tulajdonosaival ellentétben -melyek mellett szintén megtalálhatóak voltak a kéznyomok- ők már csupán segítségként használták kezüket a járáshoz, arra támaszkodtak a csúszós hegyoldal megmászása során.

 

A felfedezés tehát igen sokrétű, s bár fontos magyarázatokkal szolgál számos gyakran feltett tudományos kérdésre, közel sem tudunk még mindent elődeinkről, így a teljesebb kép kialakításához további kutatásokra van szükség. Addig is, a legrégebbi emberi lábnyomokat bárki megcsodálhatja Roccamonfinában.

 

A környék lakói által „az ördög ösvényének” (ciampate del diavolo) nevezett nyomokat 2003-ban fedezte fel két amatőr régész, akik értesítették az illetékeseket, s így a Padovai Egyetem professzora, Paolo Mietto vezetésével a kutatásokat kiterjesztették. A hamurétegekből történt kormeghatározás alapján a szekértők megállapították, hogy Roccamonfina a legrégibb, már emberinek nevezhető lábnyomokat őrzi.

 

Az eredetileg vizsgált fél négyzetkilométernyi területen kívül mára közel száz, kifogástalanul fennmaradt lábnyomot találtak. A leletegyüttes összesen hat ösvény rajzát adja ki, jelezve, hogy a terület igen kedvelt lehetett korai emberelődeink körében.