Szenzációs lelet az etruszkok világából

Újabb szenzációs lelet az etruszkok letűnt világából

Egy olasz régészcsapat 99%-ra biztos benne, hogy megtalálta az ókori világ egyik legfontosabb leletét, Fanum Voltumnaét, az etruszkok vallási, politikai és közéleti központját. A szakemberek teljes bizonyosságot azonban csak akkor nyernének, ha előkerülne egy Voltumnának, az etruszkok főistenének nevével ellátott feliratos lelet.

Az egyedülálló leletre a Tiberis folyó völgyében találtak rá, a középkori város, Orvieto közelében. A fallal körülbástyázott szakrális területen a régészek először egy 5 méter széles ösvényt fedeztek fel, mely egy oltárhoz vezetett, majd több mint 2000 éve feltáratlan római kori épületeket találtak. A szakrális övezetet egy fiatal amerikaiakból, mexikóiakból, spanyolokból és olaszokból álló régészcsoport tárta fel.

 

A munkálatok nemrégiben fejeződtek be, a leletegyüttest vízhatlan ponyvával fedték be. Simonetta Stopponi, a Macerata Egyetem professzora a területet az ókori világ egyik legfontosabb elveszett helyszínének nevezte.

 

Fanum, azon túl, hogy az etruszkok vallási kegyhelye volt, egyben az Etruszk Liga találkozóhelye is. A Ligát Közép-Itália 12 városának szövetsége alkotta, mely minden év tavaszán ebben a városban választott magának új vezetőt.

 

Kr.e. 398-ban egy különleges gyűlést tartottak itt, miután a római katonaság megostromolta Veii városát, a liga leggazdagabb tagját, mely mindössze 16 km-re feküdt Rómától. Veii lakói, immáron több év háborúskodás után segítséget kértek a ligától, ám azt Fanumban megtagadták, így Veii védtelen maradt. Két évvel később Róma uralma alá vette a várost, később a szövetség többi tagja is római megszállás alá került. A történetet Livius örökítette meg a Kr.e. 1. században. A történetíró A római nép eredete a város alapításáról című művében öt alkalommal is megerősíti Fanum fontosságát, azonban pontos helyét nem írta le.

Látogasson el a Történelem témájú gyűjteményünkbe, ahol további izgalamas, történelmi témájú cikket találhat, melyek rendszeresen frissülnek!

Az egykori Fanum a római időkben közismert volt az évenként megrendezetett tavaszi vásáráról, s ez a hagyomány egészen a 19. századig élt, amikor a város, melyet ma Campo della Fiera néven ismerünk, híres marhavásárnak adott helyet.

 

A korábbi ástatások során egy 4. századi keresztény templom kőfaragású alapja került elő, valamint egy 12. századbeli templom romjai. Utóbbi, melyet Szent Péternek ajánlottak, a 14. századi pestisjárvány idején vált teljesen elhagyatottá. A terület további feltárását Stopponiék jövőre várhatóan folytatják.