Érdemes egy céges szervert szerverterembe betenni?

Ez összetett kérdés. El tudnék képzelni olyan szituációt, hogy nem érdemes. Biztos van ilyen. De az esetek többségében a válasz az, hogy természetesen igen, érdemes egy szerverparkba elhelyezni. Cégvezetők előszeretettel közelítik meg ezt (és általában minden mást is) költség oldalról. Akkor első körben tegyük mi is ezt. Egy 60 Wattos átlagos szervergép havi nettó 2500-3000 forintot visz el azzal, hogy éjjel nappal üzemel. Ehhez még hozzájárul a szélessávú internetkapcsolat, ami szintén elengedhetetlen, ha a szerver terhelés alatt van, ami önmagában 7-8 forint körül van, ráadásul elég kicsi garantált sávszélességűek ezek a csomagok, külföldi irányba pedig egyenesen borzasztó a legtöbb. Szummázva, ez körülbelül 9 500 – 11 000 forint fix kiadást jelent egy hónapban.
Ehhez képest, már 12 000 forintért el lehet helyezni a szervert egy klimatizált, optimális pártartalommal rendelkező terembe, ahol redundáns 100 – 1000Mbps internetelérést kap. Akiknek állt már le gépe a nagy meleg miatt, az tudja jól, hogy gyakorlatilag rettegés az egész nyár. Mert nyilván kis idő után a kikapcsolt gép visszahűl (ami eleve kiesés), de amint elkezd újra üzemelni, szinte bármikor megtörténhet újra a túlmelegedés.
A távoli adminisztrációs lehetőségeknek köszönhetően pedig már ott se kell lenni ahhoz, hogy a rendszergazda akár újraindítsa a gépet, vagy akármi mást csináljon rajta: telepítsen, beállítson, stb. A szerver hosting tehát igenis kifizetődő dolog. Havi pár ezer forintért kimagasló szolgáltatásokat kapnak azok, akik rászánják magukat.