A hidegtál talán még soha nem volt annyira népszerű a bulikon, rendezvényeken, mint napjainkban. Köszönhető ez annak, hogy korunkban az egészségmegőrzésre és ezzel együtt az egészséges ételek fogyasztására is nagyobb hangsúlyt tesznek az emberek és ebbe remekül beleilleszkedik a hidegtálak zöme. Változatos ízeinek és ínycsiklandó tálalásnak köszönhetően azonban az egészségre nem nagyon adóak sem vetik meg a hidegtálakat.
Bár a klasszikus sonkatekercses és más közismert hidegtál is gyomor- és egészségkímélő ételnek számít, mégis a hidegkonyhák még tovább mentek az egészséges életmód kiszolgálásában és már lehet kapni vega és vegán hidegtálakat is.
Alighanem az egészséges életmód iránti igényt ismerték fel a rendezvényszervező cégek is, akiknek köszönhetően a céges rendezvényeken egyre gyakrabban lehet találkozni hidegkonyhai készítményekkel a régi, klasszikus és zsíros ételek helyett. Emellett találkozhatunk szalagavatón, ballagás utáni bulin is hidegtál költeményekkel.