Az akadálymentesítés segít a rászorulóknak

A rámpa az akadálymentesítés egyik eszköze

Közintézményi akadálymentesítés az úthoz csatlakozó rámpa

A hétköznapi értelemben vett nyílászárók, lépcsők és egyéb épület-berendezések számtalan ember számára okoznak mindennapi nehézséget, illetve fejtörést. Pontosan ezért feladatunk és kötelességünk a megfelelő akadálymentesítés felől gondoskodnunk.


Az akadálymentesítés első fázisa már az épület tervezésekor kell, hogy fontos szempont legyen. Ugyanakkor egy már meglévő épület esetében is el tudjuk végezni az akadálymentesítés lépéseit. Az épületelemek közül a legfontosabb akadálymentesítés a küszöb nélküli, automatikusan nyíló ajtókra vonatkozik. A mozgáskorlátozottak, a kerekesszékkel közlekedők, de még az idős emberek vagy a kisgyermekes szülők is egyaránt előnyösen, a szokásos kényelmetlenségektől mentesen használhatják az akadálymentes automatikus ajtót.


Az akadálymentesítés ugyanakkor a kisebb vagy nagyobb szintkülönbségek áthidalásáról is kell, hogy szóljon. Erre látunk egyre gyakrabban kiváló példákat, mint például az akadálymentes rámpa, amely lehetőséget teremt, hogy akár kerekesszékkel, de akár babakocsival is könnyedén áthidalhatóak legyenek a szintkülönbségek. A rámpa az akadálymentesítés hasznos és fontos eszköze lehet, de sajnos nem minden esetben áll rendelkezésre elegendő hely a kiépítéséhez. Ilyen esetekben, szűkös térben választhatjuk az emelőlapot, amely legfeljebb két méter magasságig használható akadálymentesítő eszköz.

További akadálymentesítés érhető el például a korlátlift vagy a speciális hernyótalpas lépcsőnjáró segítségével. Az előbbi egy meglévő, kiépített lépcsőfeljárót használ az akadálymentesítés eszközének, mégpedig a lépcső speciálisan kialakított korlátjára szerelt emelő által. Ennek nagy előnye, hogy az akadálymentesítés nem óhajt extra helyet, csupán a meglévő lépcsőkorlátot kell kicserélni. A másik említtet speciális eszköz a lépcsőn járó, amely egy kerekesszék, illetve a benne ülő ember biztonságos szállítására képes a lépcsőfokokon fel és le.


Mindezek mellett nem szabad megfeledkeznünk a mellékhelyiségekről sem. Az akadálymentesítés itt is legalább annyira fontos, mint más területeken. A felelősségteljesen kiépített és jól használható akadálymentesítés eszközei nagy segítséget jelentenek a rászorulóknak.