Hitel – hírek, tudnivalók, tanácsok

A hitel ugyan nem, de a kamatra való hitelezés szinte mindenütt tilos volt az erkölcsi, illetve valláserkölcsi alapon felépülő társadalmakban. Ennek kései lecsapódása az, hogy a 21. századi iszlám kultúrákban ajándéknak, illetve részeltetésnek nevezik azt az utólag megfizethető baksist, amelyből a hitelhez juttatott embertárs a hitelnek köszönhetően megszerzett pénzből vagy gyarapodó javakból a hitelező embertársat részesíti.
Japánban nem adósodott el – a kilakoltatás közvetlen fenyegetésével a feje fölött – az ország népének csaknem fele, mint szép hazánkban.
A nyugati társadalmakban szokásos hitel – úgy tűnik – személytelensége és univerzális mivolta révén egyik alapfeltétele a modern termelésbővítésnek, a civilizáció fejlődésének.
Ezért bűbájoskodás volna célul tűzni a hitel, mint intézmény megszüntetését, de megregulázása mindenképpen szükségszerű – a fejlett világnak el kell érnie, hogy a hitel a társadalmakat ne destruálja és kifossza, hanem éppen az általános hasznosság és reorganizáció révén felemelje.
Az oldalon hírek, elemzések és általános ismeretek olvashatók.